Natáčanie Kapury

18.01.2014 12:23

„Kapura, kapura, na kapure rače.“

Tralalaa, tralalaa... Asi každý z nás pozná melódiu i text známej ľudovej piesne. Prečo začínam práve s touto piesňou? Možno preto, lebo je to krásna pieseň a možno preto, že by som vám mala niečo napísať o tom ako Mladosť natáčala klip do folklórnej hitparády KAPURA.

 

Bolo to v novembri roku 2013 a my už ani neviem ako sme sa stretli so štábom z televízie v malebnom prostredí Malokarpatského múzea v Pezinku. Tu v pivnici sa odohrávalo všetko, prípravy a celé natáčanie. Oldomáš v prešovni – tak znela naša téma, na ktorú sme si prichystali tance, spevy, hovorené slovo aj rekvizity, jednoducho všetko čo ste mohli vidieť a počuť. Napiekli sme dobroty, obliekli sa do krojov, naladili nástroje, pripravili dávku hereckého výkonu, všetko pekne naaranžovali, no s prešmi sme nepohli.

Ako prvá sa nahrala hudba so spevom, a potom šup tancovať do krásnych ale tesnejších priestorov. Tanečníkom nebolo čo závidieť. Okrem toho že tancovali niekoľkokrát za sebou – veď zábery musia byť z celku, zvnútra karičky, zvonka, zozadu, spredu a tak podobne, museli si dávať pozor na nohy a dlažbu, ale aj na výstavu múzea, a v neposlednom rade na mňa – harmonikárku. To vám bola zábava.

Všetci hudobníci sa zmestili medzi dva preše a obrovskú kaďu, len ja som sa tam už akosi nevtesnala a tak som ostala stáť pred prešom. A keďže nie som 2D ale 3D a s harmonikou ešte viac, tak som patrične vytŕčala do priestoru kde sa krútili tanečníci. A to na seba nenechalo dlho čakať. Pri tancovaní sa kde-tu podarilo vždy niekomu drgnúť a tresnúť lakťom do mojej harmoniky, ale raz to bola taká rana, že som si musela všetky zuby porátať či mi dáky nechýba. Čiže ak je niektorý moment vo videu kde mám mierne zamrznutý úsmev a takmer slzičku v oku, už viete prečo, skoro som prišla o zuby s vlastným nástrojom. Ale celkový zážitok to bol určite pekný.

 

Pre začínajúceho folkloristu – akože mňa, bolo toto natáčanie ďalšou skúsenosťou a zážitkom, na ktorý budem dlho a hlavne rada spomínať. Nedýchať 3 sekundy po dohraní a spievaní, a ani sa nepohnúť, nevyfučať mechy, nech to nie je počuť v nahrávke. Tváriť sa prirodzene a nepozerať na uja kameramana, ktorý sa raz schováva za prešom, potom sa mieša medzi tanečníkov, alebo sa objaví pod harmonikou, usmievať sa aj keď si možno prišla o zuby. Tak dáko by som zhrnula natáčanie do Kapury ja. 

 

                                                                            za FS Mladosť, Pavlína Lačoková